Articole » Nutritie

Ficatul mai este numit si "laboratorul organismului", avand un rol important in nutritia organismului. Ficatul este puternic irigat cu sange, stocand in el sangele si eliberandu-l atunci cand organismul are nevoie. Depoziteaza substantele care depasesc nevoile organismului, degradeaza si sintetizeaza diferite substante, mentine echilibrul glucidic, transforma grasimile in forme care se oxideaza mai usor, sintetizeaza fermenti necesari functiilor proprii sau ale altor organe, regleaza echilibrul apei, intervine in termoreglare. Ficatul secreta bila care participa la digestia intestinala, in special la descompunerea grasimilor.

Un rol important are ficatul si in detoxifierea organismului.

Medicina traditionala chinezeasca asociaza ficatul si vezica biliara cu elementul lemn. Elementul lemn raspunde de regenerarea organismului, este asociat cu gustul acru si cu anotimpul prmavara. Asadar, cel mai potrivit anotimp pentru detoxifierea si regenerarea ficatului este primavara, dupa perioada iernii cand datorita alimentatiei mai grele si sarace in alimente vegetale proaspete am acumulat mai multe toxine in organism.

 

Cura cu ulei, lamai si sare amara

Sunt necesare:

  • 150 ml ulei: 100 ml ulei de masline extravirgin presat la rece, 50 ml ulei de samburi de struguri
  • 60 g sare amara (sulfat de magneziu) - se gaseste in farmacii
  • 2-3 lamai
  • o lingura de lemn
... Citeste mai mult

Pentru a ne asigura o bună digestie este important modul în care combinăm alimentele. Problemele de genul balonării, indigestiei, refluxului gastro-esofagian adesea se datorează unei combinări greșite a alimentelor. Probleme de acest gen pot să aparăși  la trecerea de la alimentația obișnuită la cea vegetariană și pot fi ușor reglate respectând combinațiile alimentare.

Principiul general este acela că se evită combinarea alimentelor care au nevoie de sucuri digestive acide pentru digestie cu alimentele care necesită sucuri digestive alcaline. De exemplu, alimentele care conţin glucide au nevoie de sucuri digestive alcaline pentru digestie, în timp ce proteinele se digeră într-un mediu cu un pH acid.

... Citeste mai mult

Din dorinta de a impartasi din metodele de echilibrare si creare a unei stari de bine la nivel fizic, psihic si spiritual am creat seria de workshopuri "Minte linistita in corp sanatos" din care voi sustine anul acesta "Mananc, deci ma hranesc" (a abordare spirituala a alimentatie) pe 26 noiembrie si "Linistea mintii si a corpului" (in care voi aborda tehnici de relaxare corporala si de linistire a mintii) in luna decembrie.

... Citeste mai mult

Abonare newsletter

Adresa Email:
Website Developed with PHP Dancer - Pragmatic PHP Framework