Combinațiile alimentare

Pentru a ne asigura o bună digestie este important modul în care combinăm alimentele. Problemele de genul balonării, indigestiei, refluxului gastro-esofagian adesea se datorează unei combinări greșite a alimentelor. Probleme de acest gen pot să aparăși  la trecerea de la alimentația obișnuită la cea vegetariană și pot fi ușor reglate respectând combinațiile alimentare.

Principiul general este acela că se evită combinarea alimentelor care au nevoie de sucuri digestive acide pentru digestie cu alimentele care necesită sucuri digestive alcaline. De exemplu, alimentele care conţin glucide au nevoie de sucuri digestive alcaline pentru digestie, în timp ce proteinele se digeră într-un mediu cu un pH acid.

Pentru o digestie eficientă a oricărei proteine animale concentrate stomacul trebuie să secrete pepsină. Pepsina poate avea efect doar într-un mediu extrem de acid, care trebuie menținut timp de câteva ore pentru digerarea completă a proteinelor. Atunci când mestecăm un aliment care conține carbohidrați/amidon, cum ar fi pâinea sau cartoful, ptialina și alte sucuri alcaline sunt secretate în salivă. Atunci când aceste alimente sunt înghițite, amidonul alcalinizat necesită un mediu alcalin în stomac pentru ca digestia să poată fi realizată.

Știm de la chimie că dacă adăugăm o soluție alcalină peste o soluție acidă, soluția chimică rezultantă este neutră. În consecință, atunci când consumăm proteine împreună cu alimente bogate în amidon sucurile digestive alcaline și acide sunt secretate simultan și se neutralizează reciproc, lăsând în stomac o soluție apoasă slabă care nu poate digera adecvat nici proteinele, nici amidonul. În loc să fie digerate, proteinele putrezesc, iar amidonul fermentează din cauza prezenței constant a bacteriilor în tubul digestiv, producându-se reziduri toxice și gaze.

Această putrezire și fermentare reprezintă cauza principală a tot felul de tulburări digestive cum ar fi gazele, arsurile la stomac, crampele, balonarea, constipația, scaune proaste, colita, alergiile.

Pentru un singur aliment care conține o combinație de amidon și proteine (cum ar fi cerealele integrale), corpul își poate adapta cu ușurință sucurile la necesitățile digestive ale alimentului respectiv. Dar atunci când sunt consumate două alimente care au necesități digestive diferite sau chiar opuse această adaptare precisă a sucurilor gastrice la situația respectivă devine imposibilă.

 

Pentru început trebuie să cunoaștem categoriile de alimente:

  • Proteine – de origine animală (carne, pește, ouă, brânză), de origine vegetală (leguminoase, ciuperci)
  • Lipide – de origine animală (untură, unt, smântână), de origine vegetală (ulei, semințe oleaginoase)
  • Carbohidraţi – cereal (grâu, orez, secară), cartofi, fructe uscate, dulciuri
  • Vegetale – legume
  • Iritanţi – ceapă, usturoi, praz, hrean, ardei iute, ghimbir

 

Combinații sănătoase:

  • Vegetale + Orice (carne + salată, paste + legume, salată cu ulei, pâine + salată, ardei copţi cu smântână)
  • Iritanţi + Orice (friptură + usturoi, brânză + ceapă, slănină +  ceapă, salată cu ceapă)
  • Carbohidraţi + Carbohidraţi (pâine + dulceaţă,  cereale + fructe uscate)

Consecințe ale combinațiilor sănătoase:

  • Digestia durează mai puțin
  • Asimilare optimă
  • Rămâne energie pentru alte activităţi

 

Combinații nerecomandate:

  • Proteine + Carbohidraţi (carne + paste/cartofi/orez, ouă/brânză + pâine, carne și prăjituri la aceeași masă)
  • Proteine + Proteine ( carne + ou/brânză, ciolan + fasole)
  • Proteine + Lipide (pui cu smântână, maioneză)
  • Carbohidraţi + Lipide (patiserie, frişcă)
  • Amidon + Acizi (pâine/cereale + portocale, lămâi, oțet)

 

Alimente care se consumă separat de alte alimente:

  • Fructele se mănâncă singure, cu minim 30 de minute înainte de masă sau la minim 2-3 ore după masă. Fructele se digeră mai rapid decât alte alimente și consumul acestora la sfârșitul mesei ar produce stagnarea acestora în stomac, urmată de procesul fermentației si producerea de gaze, balonare, arsuri la stomac.
  • Dulciurile se mănâncă separat, nu după masă, ci ca o gustarea separată, în mod similar fructelor.
  • Laptele este un aliment complex şi greu de digerat, de aceea nu se combină cu nici un alt aliment. Trebuie băut cald şi eventual condimentat. Recomandabil este să consumăm doar iaurt făcut în casă din lapte crud.
  • Nu se bea apă la masă pentru a nu dilua sucurile digestive. Se poate bea apă la aproximativ 2 ore după masă sau cu 30 minute înainte de masă pentru a pregăti corpul pentru digestive. La masă se poate consuma o cantitate mică de ceai sau apă fierbinte.

Consecințe ale combinațiilor nesănătoase:

  • Digestie 5-6, chiar 8, 12 ore, în funcţie de cantitatea de alimente consumată
  • Asimilare deficitară a substanţelor nutritive
  • Consum mare de energie pentru digestie (somnolenţă după masă, tendinţa de a mânca mai mult, toxine în sânge, acidifiere)

Abonare newsletter

Adresa Email:
Website Developed with PHP Dancer - Pragmatic PHP Framework