Organismul tinde in mod natural spre echilșibru. In intreriorul nostru exista un minunat sistem de verificare si echilibrare special conceput pentru a ne mentine in stare perfecta de functionare. La nivel fizic, acest sistem de echilibrare functioneaza automat. Daca stomacul are nevoie de mai mult acid, el nu se complica sa ne spuna acest lucru, ci pur si simplu produce mai mult acid. Daca avem nevoie de mai mult oxigen, organismul nostru respira mai repede si mai adanc.
Daca trupul are nevoie de ceva ce nu isi poate oferi singur, sistemul de echilibrare actioneaza prin simturi, pentru a ne da de stire sa avem grija de el. Daca ne este sete, foame, somn, vom afla acest lucru prin intermediul senzatiilor.
Cand scade nivelul de energie, de exemplu din cauza unei activitati prea intense, apare senzatia de oboseala. Asadar corpul, daca il ascultam, ne spune cum sa avem grija de el. Ne spune cand avem nevoie de miscare, de somn, de hrana, de haine mai calduroase sau mai racoroase, cand este necesar sa ne schimbam pozitia, etc. Faptul ca ne simtim bine, sanatosi si plini de energie corespunde unei stari de echilibru a organismului.
Ca sa ne mentinem starea de sanatate, este necesar sa ne mentinem alinierea fata de sistemul de echilibrare, sa-i ascultam intelepciunea si sa-i urmam calea pe care ne-o arata.
Daca nu-i oferim la timp somnul necesar, trupul se va extenua. Glandele suprarenale va vor asigura energia suplimentara necesara pentru a va continua activitatea. Daca insa faci un obicei din acst lucru, veti incepe sa simtiti starea de surescitare cauzata de surplusul de energie asigurat de glandele suprarenale ca fiind normala. Asta inseamna ca nu veti mai fi in stare sa recunoasteti mesajul "Sunt obosit si am nevoie de odihna." pe care-l primiti din partea sistemului de echilibrare. Daca veti continua sa lucrati totusi, glandele suprarenale vor imbatrani inainte de vreme, s e vor epuiza si veti intra intr-o stare de "ardere completa", ceea ce inseamna a-ti pierde cea mai mare parte din energie. Si nu o veti putea recupera prea usor. Chiar daca veti primi un suflu de energie, acesta nu va putea dura prea mult, asa ca va trebui sa va odihniti. Uneori sunt necesare chiar trei luni pentru a reusi sa va intoarceti la un program de munca normal. Nu numai ca v-ati epuizat sursele normale de energie din procesele metabolice ale corpului vostru, dar ati epuizat si rezervele, care se afla in glandele suprarenale.
Descoperiti de cate odihna are nevoie trupul vostru si cand anume. Exista niste linii generale de conduita privind somnul de noapte, dar fiecare este diferit. Cand ii place trupului vostru sa doarma? Aveti nevoie de sapte, opt sau noua ore de somn in timpul noptii? Fixati-va un program!
Acordati-va un ragaz in timpul zilei cand va simtit obositi. Pe langa necesarul de somn din timpul noptii, un somn scurt de 5-10 minute exact atunci cand te simti obosit este de mare ajutor. Descoperiti metode noi prin care sa va odihniti pentru cateva clipe, indiferent unde va aflati. De exemplu, puteti medita chiar si daca aveti la dispozitie doar 5 minute. Este sufiecient sa stati linistit si sa respirati profund.
O alta metoda de a va odihni este sa va intindeti cat mai des sau sa faceti plimbari scurte. Veti vedea ca ziua trece mai usor, iar corpul se simte mai bine. Chiar si oamenii cu un program incarcat se pot odihni in timpul pauzelor, sau isi pot organiza in asa fel activitatea incat sa aiba momente de respiro.
Cei mai multi oameni nu-si dau seama cata libertate au pentru a-si programa propria viata.