Ficatul mai este numit si "laboratorul organismului", avand un rol important in nutritia organismului. Ficatul este puternic irigat cu sange, stocand in el sangele si eliberandu-l atunci cand organismul are nevoie. Depoziteaza substantele care depasesc nevoile organismului, degradeaza si sintetizeaza diferite substante, mentine echilibrul glucidic, transforma grasimile in forme care se oxideaza mai usor, sintetizeaza fermenti necesari functiilor proprii sau ale altor organe, regleaza echilibrul apei, intervine in termoreglare. Ficatul secreta bila care participa la digestia intestinala, in special la descompunerea grasimilor.
Un rol important are ficatul si in detoxifierea organismului.
Medicina traditionala chinezeasca asociaza ficatul si vezica biliara cu elementul lemn. Elementul lemn raspunde de regenerarea organismului, este asociat cu gustul acru si cu anotimpul prmavara. Asadar, cel mai potrivit anotimp pentru detoxifierea si regenerarea ficatului este primavara, dupa perioada iernii cand datorita alimentatiei mai grele si sarace in alimente vegetale proaspete am acumulat mai multe toxine in organism.
Cura cu ulei, lamai si sare amara
Cura are 2 etape, repetandu-se peste 14 zile.
Sunt necesare:
- 150 ml ulei: 100 ml ulei de masline extravirgin presat la rece, 50 ml ulei de samburi de struguri
- 60 g sare amara (sulfat de magneziu) - se gaseste in farmacii
- 2-3 lamai
- o lingura de lemn
Se fierb 750 ml apa si se raceste, pana devine calduta. Se dizolva 60 g sare amara si se amesteca cu o lingura de lemn.
Incepand cu ora 14 nu se mai mananca nimic.
La ora 18 incepe cura, se bea 250 ml de apa cu sare amara.
La ora 20 se mai bea 250 ml de apa cu sare amara.
La ora 22 se amesteca uleiul de masline, uleiul de samburi de struguri si zeama de la 2-3 lamai, folosindu-se lingura de lemn. Se bea preparatul, amestecand din cand in cand.
Persoana se aseaza poe partea dreapta si este recomandabil sa se aplice o sursa de caldura pe zona ficatului.
A doua zi dimineata, la ora 6 se mai bea 250 ml de apa cu sare amara.
La ora 7 se mananca 2-3 mere fara coaja, rase.
Cura ajuta la eliminarea calculilor si a nisipului biliar, sarea amara avand efect vasodilatator pentru canalul coledoc, calculii devin gelatinosi si sunt eliminati prin scaun. Dupa efectuarea curei in ziua respectiva au loc evacuari repetate ale intestinului gros.
Urmeaza un regim alimentar de crutare, care poate contine salata de morcov, sote de legume, orez, supe de zarzavat, etc.
Cura se reia identic peste 14 zile si se poate face de 2 ore pe an.
Cura cu lamai
Se consuma suc de lamaie, preferabil pe stomacul gol pentru o absorbtie mai buna. Avand in vedere ca se creste cantitatea treptat, sucul poate fi fractionat in mai multe reprize de-a lungul zilei. Pe periaoada curei se consuma si alte alimente.
Ziua 1 - sucul de la o lamaie
Ziua 2 - sucul de la 2 lamai
Ziua 3 - sucul de la 3 lamai
Ziua 4 - sucul de la 4 lamai
Ziua 5 - sucul de la 5 lamai
Ziua 6 - sucul de la 6 lamai
Ziua 7 - sucul de la 7 lamai
Ziua 8 - sucul de la 6 lamai
Ziua 9 - sucul de la 5 lamai
Ziua 10 - sucul de la 4 lamai
Ziua 11 - sucul de la 3 lamai
Ziua 12 - sucul de la 6 lamai
Ziua 13 - sucul de la 2 lamai
Ziua 14, 15, 16 - sucul de la 1 lamaie
Cura cu citrice
Timp de 3 zile se consuma numai citrice (lamai, portocale, grepfruit, mandarine, etc.), fiind excluse alte alimente. Revenirea la alimentatia obisnuita se face treptat, incepand cu alimente usoare precum fructele, legumele, supele.
Cura cu suc de mere
O perioada de 1-3 zile se consuma numai suc de mere, proaspat stors.
Pentru a asigura buna functionare a ficatului si vezicii biliare se recomanda somnul in intervalul 23:00-03:00.
De asemenea, dupa realizarea curei de detoxifiere trebuie sa avem grija la alimentatie, dar si la gandurile si emotiile noastre, stiind ca furia, mai ales daca este inhibata, afecteaza negativ ficatul si vezica biliara.